Nieuwsbrief najaar 2022

   Bethlehem Helping Hands 

 Nieuwsbrief najaar 2022



Het is inmiddels al weer even geleden dat we een nieuwsbrief geschreven hebben, misschien is dit de eerste keer dat je een nieuwsbrief van dit project ziet daarom even in het kort, wat is Bethlehem Helping Hands.

Bethlehem Helping Hands is ontstaan omdat Tineke en Peter `t Lam in 2018 geen visum meer gekregen hebben om in Israël te wonen en te werken. Tineke heeft jaren lang  zorg mogen dragen voor kinderen met de huidziekte EB en Peter mocht jongeren met een beperking begeleiden in zijn olijfhoutwerkplaats.

De jaren daarna is het werk onder de kinderen met EB vanuit Nederland doorgegaan. Toeristen namen verband mee, Henriëtte bezocht, samen met de sociaal werker van het kinderziekenhuis en een maatschappelijk werkster, twee keer per jaar de kinderen en tussendoor werden er workshops gehouden en verband uitgedeeld. In corona tijd hebben we speciaal verband en gazen opgestuurd, konden we elastisch verband en zalven via het ziekenhuis kopen en uit delen. Heel veel dank aan alle gulle gevers die dit mogelijk gemaakt hebben.

EB ? wat is dat eigenlijk??

Epidermolysis Bullosa is een genetische huidziekte. Beide ouders dragen de ziekte in hun genen. Op veel plekken van de huid hechten de huidlagen niet vast waardoor er blaren en wonden ontstaan. Deze wonden zijn/gaan vaak open en dit heelt erg langzaam. De blaren ontstaan spontaan of door wrijving / aanraking.

In mei 2022 kon Henriëtte weer met koffers vol verband naar Bethlehem reizen om de families te ontmoeten.

Deze keer stonden er workshops op het programma . Het doel van de workshops was ontmoeting tussen de moeders, een klinische les over verbinden en een gesprek over eenzaamheid doordat je een kind met een beperking hebt. Dit waren onderwerpen die door de moeders zelf aangedragen waren, Mooi hoe Hiba en Lorice daarop inspelen en hoe bemoedigd de moeders naar huis gingen.

In december 2022 willen we heel graag opnieuw een kerstfeest voor alle kinderen en hun families organiseren. Met Mister OKE , een kindertheater uit Bethlehem, cadeautjes voor de kinderen en gezellig eten met elkaar. Deze keer gaat Henriette niet alleen maar gaan Henrdika , Jeannette en Peter vanuit de werkgroep ook mee. Echt zo mooi !! (reis en verblijfkosten worden door de reizigers zelf bekostigd)

 Hoe zo`n dag eruit ziet? Dat beschrijft Nelleke hieronder heel treffend!

Wat je zoal mee kan maken in je vakantie: door Nelleke

Op vrijdag 20 december 2019 waren mijn man, Arjen, en ik tijdens onze vakantie uitgenodigd om de Christmas Party van het EB Project in Bethlehem bij te wonen. Dit feest werd georganiseerd door Helping Hands Bethlehem in samenwerking met het Caritas Baby Ziekenhuis Bethlehem. Arjen en ik sloten wat later aan bij het feest en kwamen binnen toen de diëtiste net klaar was met haar lezing over gezonde voeding voor kinderen met EB en de Christelijke theaterorganisatie Mr. Oké hun bijdrage aan de dag startte, een theaterstuk waar wij Nederlanders- die het Arabisch niet vaardig zijn- helaas weinig van konden volgen, maar waar we door de visuele ondersteuning én het lachen van de kinderen ontdekten dat ze het kerstverhaal op een leuke manier tot uiting brachten. We vonden het mooi om te zien hoe het theatergezelschap voor even de kinderen en hun ouders uit hun moeilijke omstandigheden meenamen in een wereld waar ze het evangelie werd meegegeven en waar hun fantasie werd geprikkeld. Na het theaterstuk was het tijd voor koffie met cake en een Skype-sessie met Tineke. De reacties van ouders en kinderen bij het zien van Tineke op het grote scherm raakte ons. Er was vooral veel dankbaarheid  voor het werk dat Tineke  – natuurlijk samen met de andere leden van de werkgroep – al veel jaren voor de kinderen heeft gedaan en nu vanuit Nederland doet. Ze werd zichtbaar gemist.

Na het bedanken van Tineke, Henriëtte, Hiba, Lorice en het Caritas Baby Ziekenhuis door de ouders stond er een lunch op het programma : heerlijke broodjes kip en frietjes, waar de kinderen en hun ouders zichtbaar van genoten. Op deze dag werden de moeders speciaal in het zonnetje gezet. Deze moeders staan dag en nacht klaar voor hun kinderen om hen de zorg te geven die ze nodig hebben. Ze kregen allemaal een prachtig kerstkleed voor op tafel . Ook voor alle kinderen was er een cadeautje – door de kerstman zelf gebracht - en werd de zalf en het verband, meegebracht uit Nederland, dat nodig is voor de verzorging van de kinderen door Hiba , Henriëtte en Lorice uitgedeeld aan de ouders
.
Van achter uit de zaal zagen we na het uitdelen van de eerste pakketten een ware ruilhandel op gang komen, waardoor de ouders daadwerkelijk de producten die zij zelf prettig vinden om te gebruiken aan het eind van de dag mee konden nemen naar huis. En zo kwam het programma aan een eind. Voor ons was het bijzonder om deze dag mee te maken. We realiseren ons dat de gezinnen die we gezien hebben het erg moeilijk hebben maar zich enorm gesteund weten door het werk van  Bethlehem Helping Hands.

Wil je een gift geven voor dit prachtige project kan dat op rekening  NL93ABNA0462453855 t.n.v. Near East Ministry o.v.v.HHB project 8562 (ANBI)


 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Nieuwsbrief winter 2022

BLOG WINTER 2020