Nieuwsbrief winter 2022

       Bethlehem Helping Hands      Nieuwsbrief  winter 2022 




Jeannette, Henriëtte en Hendrika van de projectgroep BHH waren vrijdag 9 december in Bethlehem, omdat voor die dag alle gezinnen met EB-kinderen uitgenodigd waren om bij elkaar te komen voor de Christmas Party.

Vriendin AnneJoke was ook mee. ( allemaal op eigen kosten zodat alle giften voor 100 % bij de kinderen terecht komen)

 In een zaal van het Caritas kinderziekenhuis, het enige kinderziekenhuis in Palestijns gebied, waren die dag 135 personen aanwezig, waaronder 48 kinderen met EB. Dit jaar waren er tot onze verrassing ook veel vaders meegekomen. Heel bijzonder.


We kijken terug op een goede en soms emotionele ontmoeting met deze gezinnen. Voor de kinderen met EB is dit een dag, waarop ze hopelijk hun pijn even kunnen vergeten en waarop ze lotgenootjes ontmoeten. Voor de ouders is het belangrijk om elkaar te ontmoeten, elkaar te kunnen steunen en bemoedigen en ervaringen uit te kunnen wisselen. Super mooi om te zien hoe 1 vrouw uit Hebron, zelf moeder van twee EB-kinderen, de aangeleerde kennis over het verzorgen en verbinden deelt met moeders in haar omgeving.


We zagen hoe ze ook op deze dag andere ouders bemoedigde en raad gaf. Zo gaat het werk door en verspreidt het zich als een olievlek in deze omgeving!




Voor Hiba en Lorice (onze locale medewerksters die het hele jaar door zorgen dat het verband  bij de gezinnen komt )) is dit de dag waarop ze alle gezinnen tegelijk  ontmoeten. Hiba en Lorice vragen wat er weer en meer nodig is en geven adviezen.

 


De dag begon met de kindervoorstelling van  Mr.Okay,  die ook het kerstevangelie in zijn voorstelling verwerkte. Daarna was er pauze met koffie en wat lekkers.

Direct na de pauze vertelde Tineke ’t Lam in een videoboodschap over het overlijden van Fatmeh. Ze had een ernstige vorm van EB. Fathme was de pleegdochter van Peter en Tineke `t Lam die 25 jaar voor haar mochten zorgen, eerst in Bethlehem en de laatste jaren in Nederland. Veel ouders kenden haar en werden geraakt door deze boodschap. Het werd erg stil in de zaal. 



Als laatste werden er kadootjes uitgedeeld en kreeg elk gezin een grote tas vol verband.

 De morgen sloten we af met een heerlijke, gezamenlijke lunch.

 Bij vertrek kon elke moeder bij ons nog een paar potjes sudocreme ophalen en een flesje We Peel. Ook konden ze even kijken of bij de uitgestalde verbandsoorten spullen waren die zij extra nodig hebben. Met name de flesjes We Peel en verbanden als Mepilex en Tubifast waren erg in trek.


Wat  ons deze dag bijzonder raakte was het zien van zóveel kinderen met deze vreselijke huidziekte. Sommige gezinnen hebben zelfs 3 kinderen met deze ziekte! En dan te beseffen dat het toekomstperspectief van deze kinderen zo beperkt is, in mogelijkheden en soms ook in levensduur.

En dat terwijl ze verstandelijk volledig normaal zijn en dit alles bij het opgroeien terdege beseffen! Daar komt bij dat ze altijd pijn hebben, vooral wanneer hun verbanden verwisseld moeten worden!

Wat is het dan een zegen om flesjes We Peel te mogen uitdelen!

 Deze spray helpt om het verband los te weken van de huid, zodat de verbandwisseling veel minder pijn doet en de huid eronder minder beschadigd wordt. Helaas worden deze flesjes daar niet verkocht. Is het dan een wonder dat de ouders o zo gretig deze flesjes van ons aannamen?

De We Peel wordt al een aantal jaren gesponsord door WE Medical uit Sittard waar de ouders en wij hen zeer erkentelijk voor zijn.

 

We beseffen dat ons werk voor EB maar een druppel op een gloeiende plaat is, maar elk druppeltje is er een. Wat zouden we graag nog meer voor hen willen doen! Genezing is niet mogelijk, maar we willen blijven proberen hun lijden te verzachten en draaglijk te maken. Helpt u ons mee? Dat kan door:

-        Gebed

-        Verband helpen inzamelen.

-        We zijn nu in Nederland bijna door onze voorraad heen, dus we hebben veel aanvulling nodig! Kent u iemand die verband over heeft of hebt u connecties met een apotheek of zorginstelling? Vraag of men het verband dat over is aan ons wil doneren. Bel hiervoor met Hendrika. (tel 06-44885836)

-        Een gift geven, voor dit project kan op rekening  NL93ABNA0462453855 t.n.v. Near East  Ministry o.v.v.BHH project 8562  (ANBI)   waarvan wij dan – naast het organiseren van ontmoetingsdagen - extra flesjes We Peel, sudocreme of bepaalde soorten verband voor hen kunnen kopen.


Samen met jullie hulp hopen we deze kinderen en hun familie nog lang te kunnen ondersteunen. 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Nieuwsbrief najaar 2022

BLOG WINTER 2020